Значението на онлайн репутацията управление и коментарите на клиенти

Живеем в ерата на социалните медии и поради сериозните аспекти на социалните медии, в света на обслужване на клиенти, репутация и мнения са променили начина, по който много собственици на бизнес, умеят да правят. Драстичните промени оказват влияние на всеки, затова е добре да се следи за всички тях.

С избора на фирма по оптимизация        може да преодолявате трудностите по-лесно.

Управление на онлайн репутацията – това явление е довело до някои много мощни елементи, които клиентите и конкурентните предприятия могат да използват. Такива социални медии като Yelp и Facebook буквално могат да публикуват каквото решат, за да предизвикат бизнес да затвори почти за една нощ. Новините се разпространяват бързо в социалните медии. Лошите новини пътуват още по-бързо. Това означава само един лош коментар може автоматично да взриви аудиторията.

Дори понякога, някои по-безскрупулни фирми ще наемат хора, специално да пускат коментари относно техни съперници – оставяйки отрицателен коментар и коментари, за да препятстват и да унищожат конкуренцията. Това е неетично, но малко може да се направи. Както добри, така и лоши, рекламите са част от нашия свят и трябва да умеем да ги управляваме.

Онлайн ревюта – препятствия и животоспасяващи ситуации

Много хора търсят да опитат нещо ново или различно от редовните съчетания.

Лошите отзиви са много по-чести, отколкото положителни отзиви и причината е проста. Хората просто забравят добрите преживявания бързо. Един добър опит е поредното доказателство, че човешкият мозък не се спира, избутва навън, поради липса на по-добър термин, за други преживявания. Един добър начин да погледнете това: Представете си една сутрин пътуват, където всичко върви гладко. Опитът е толкова обикновен, че бързо бива забравен. Въпреки това, промените, които обикновен пътуват с вас може да са само на крачка от ямите на самия Хадес. Този опит, негативното, ще остане много по-дълго, отколкото положителното. Това е само на човешката природа. Необходимо е също така да се управлява и да се отговори на негативизмът в Интернет за бизнес бързо усърдие.