Сравнение между ламинат и винил

Съществуват много за и против едни или други подови настилки. Едни от най-оспорваните места са на двата опонента ламинат и винил.

Ето и техните най-характерни черти, предимства и недостатъци:

Ламинираните подове стават все по-популярни. Ламинираният паркет е често свързван с първата появила се някога настилка от този вид, известна като „Pergo“. Тя носи и името на един от първите производители на ламинат. Повърхността е от действително пластмасов състав, който се прилага към ядрото като използва топлина и налягане. Ядрото обикновено се прави на висока плътност на фибри или частици, има и подложка, която може да бъде хартия, или друг слой от ламинат. Трислоен паркет пясъчен може да изглежда като естествени материал като дърво, камък и плочки. Пластмасов ламиниран паркет е изключително издръжлив. Въпреки това, не може да бъде напълно поправен или поставен ново, след като веднъж е надраскан или износен. Други евтин и качествен вариант е да се определени страна на ламиниран паркет е, че моделът е механично отпечатан – което означава, че много или всички от дъските са идентични, като малко по неестествен външен вид.

Винилът е друга опция за подови настилки. Виниловите настилки идват във вид на точени кори или квадратни плочки. И двете са на разположение в две категории: дълбок печат и инкрустиран винил. Дълбокият винил има текстура с модели и цветове на възли, отпечатани върху крайната страна. Инкрустиран винил има модел и цвят в целия материал. Това позволява инкрустираният винил да бъде по-траен и по-лесен да се почистват. Винилът се предлага в голямо разнообразие от цветове и стилове. Той е лесен за поддръжка и е сравнително евтин. Съществуват и някои неща, на които да обърнеш внимание. Такива са недостатъци у виниловата подова настилка и те са, че може да покаже износване само след няколко години; лесно може да се скъса, да образува вдлъбнатина, или да се отлепва на места. Много хора също не харесват моделите, защото изглеждат по-фалшиви и търговски вид често се свързва с винил.